Alles wat je moet weten over multifocale brillen

Worden je ogen met het jaar slechter en wordt het eens tijd voor een bril? Je vindt genoeg brillen zoals enkelvoudige brillen, varifocus brillen, computerbrillen en multifocale brillen. In dit artikel lees je alles over de multifocale brillen. Wat is het precies, waarvoor gebruik je het en nog meer handige weetjes die je kunnen helpen om een juiste multifocale bril te kiezen die bij je past.

Wat is een multifocale bril?

Heel simpel uitgelegd is een multifocale bril een bril met verschillende sterktes. Zo heb je op verschillende kijkafstanden scherp beeld. Groot voordeel is dus dat je niet steeds hoeft te wisselen van bril. Hoe gaat dat in z'n werk? Het zit zo. Het bovenste gedeelte van het glas dat recht voor de pupil staat is voor de scherpte om veraf te kunnen zien. Het onderste gedeelte gebruik je om scherp te zien voor korte afstanden. Dit noemt men ook wel het leesgedeelte. Door het vloeiende verloop van ver- en leessterkte kijk je scherp op alle afstanden.

Even wennen aan een multifocale bril

Als je voor het eerste een multifocale bril gaat dragen kan dat even wennen zijn. Jouw ogen en hersenen moet opnieuw met elkaar leren communiceren. Je zult een vertekening ervaren van je zicht door de opbouw van het glas. Geen nood, dit is normaal. Advies luidt hier dan ook om je bril op te houden, niet af te doen en laten wennen. Na pak hem beet veertien dagen zullen je ogen gaan wennen en deze bril.

Tips voor het wennen aan de multifocale bril

Met het beginnen van een multifocale bril dragen is het dus altijd even wennen. Geen paniek, dit wenproces duurt meestal zo'n veertien dagen. Hier een aantal tips om snel te wennen aan je nieuwe bril. Draag de bril zoveel mogelijk elke dag zo lang mogelijk. Gebruik de bril voor verschillende kijkafstanden, zodat je ogen overal goed aan wennen. Als je trappen oploopt kijk door het bovenste gedeelte van de glazen. Dit deel is bedoeld voor een zichtveld van ongeveer 2 meter. Zo voorkom je dat de traptreden wazig worden, maar juist scherp. Tijdens autorijden kijk door het bovenste gedeelte van de multifocale bril. Dat is voor afstandszicht.

Verschil tussen multifocale en varifocale glazen

Er bestaat iets wat aan verwarring tussen multifocale en varifocale brillen. Het is in principe allebei hetzelfde en de termen worden door elkaar gehaald. Dus je kan een varifocale en multifocale bril gewoon als één beschouwen. Beide brillen leveren hetzelfde resultaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *